Electrician instalatii electrice interioare.   Implementarea fiecarui proiect, este foarte importanta si trebuie facuta in conformitate cu normativele si prescriptiile tehnice, in vigoare, pentru siguranta si durabilitate in exploatare.
 Fiecare proiect trebuie executat cu personal calificat, atestat ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice.
                                                                                                                                                                                                                „] 
Pe acest segment, ARC va ofera o gama variata de servicii:
 • Executie instalatii electrice interioare pentru cladiri civile, industriale si rezidentiale Instalatii electrice interioare
 •  Executie linii electrice aeriene si subterane
 •  Executie sisteme de paratrasnet
 •  Automatizari civile si industriale
 •  Bransamente electrice
 •  Prize de pamant
 •  Sisteme de iluminat ornamental si arhitectural
 • Proiectare instalatii electrice

Elemente constructive ale instalatiei electrice interioare

            Pentru instalatii electrice interioare, se recomanda ca tuburile sa fie montate pe suprafetele interioare ale peretilor, evitandu-se traseele pe suprafetele exterioare ale cladirii. Se admite montarea ingropata a tuburilor in izolatia teraselor sau acoperisurilor, cu conditia ca dozele sa fie montate in interiorul cladirii.

            Se interzice taierea de santuri sau goluri in stalpi sau grinzi de beton armat , in general, in elementele de rezistenta ale constructiilor, in scopul montarii ingropate a tuburilor. In incaperile de bai si bucatarii se recomanda sa nu se instaleze doze. Nu se admite trecerea prin aceste incaperi cu circuite care servesc pentru alimentarea receptoarelor din alte incaperi.

            Prizele se vor monta la inaltimea de peste 0,10 m , masurate de la axul lor pana la nivelul pardoselii finite.

            In incaperile unde se gasesc numai lavoare si grupuri sanitare, fara dusuri, se  admite montarea  intrerupatoarelor. Se interzice montarea prizelor in astfel de incaperi , cu exceptia prizelor speciale pentru masini de ras.

            In bucatarii se admite montarea intrerupatoarelor, precum si a prizelor cu contact de protectie.

Se interzice executarea legaturilor electrice in interiorul tuburilor sau tevilor de protectie, plintelor, golurilor din elementele de constructie si trecerilor prin elementele de constructie.

            Legaturile conductoarelor izolate se acopera cu material electroizolant ( de exemplu tub de varnis , banda izolanta, capsule izolante) care trebuie sa asigure legaturilor acelasi nivel de izolatie ca si al conductoarelor.

Culori folosite la conductoare, in instalatii electrice interioare:

Se folosesc urmatoarele culori de marcare a conductoarelor electrice izolate si cabluri de curent alternativ:

 • verde/galben , pentru conductoare de protectie;
 • albastru deschis pentru conductor neutru;
 • alb sau cenusiu deschis pentru conductoare mediane sau neutre;
 • alte culori decat cele de mai sus pentru conductoare de faza sau pol.

Fazele si operatiile tehnologice necesare pentru executia de  instalatii electrice interioare:

 1. Pregatirea locului de munca:
 • studierea documentatiei de executie si confruntarea acesteia cu situatia din teren;
 • verificarea cantitativa si calitativa a materialelor ce urmeaza a fi utilizate;
 • verificarea calitativa si cantitativa a sculelor si dispozitivelor de lucru, a mijloacelor de protectie si echipamentului de lucru.
 1. Trasarea instalatiei electrice interioare

Trasarea instalatiei consta in insemnarea cu creta a traseului circuitelor de la tabloul de distributie la locurile de lampa si priza.

            Conform traseelor indicate in documentatia de executie se stabilesc locurile de montare a tabloului de distributie, a dozelor de ramificatie, si aparate, a prizelor si intrerupatoarelor, precum si a corpurilor de iluminat.

            In cazul cand din diferite motive nu se poate respecta  traseul indicat in proiect, se vor face modificarile necesare, cu respecterea prevederilor normativelor in vigoare.

 1. Montarea diblurilor  pentru montarea tuburilor.
 2. Executarea santurilor pentru montarea tuburilor.

Executarea santurilor se face pe cat posibil pe rosturile zidariei. Daca la executarea santurilor se intalnesc grinzi din materiale combustibile, acestea se vor proteja cu un strat de mortar gros de un 1cm sau cu fasii de tabla sau azbest , a caror latime sa depaseasca cu cel putin 3 cm diametrul exterior al tubului. Locasurile pentru dozele de ramificatie si pentru dozele de aparate vor avea adancimea corespunzatoare pentru a se putea monta capacele si aparatele la nivelul tencuielii

Electrician instalatii electrice interioare

 1. Montarea tuburilor de protectie si a dozelor

Tuburile de protectie se pot monta aprent sau ingropat. Se instaleaza cate o doza la maxim 3 curbe, pentru conductoarele din cupru si cate o doza la maxim 2 curbe pentru conductoarele din aluminiu. Pe traseele in linie dreapta, la maxim 10m , se intercaleaza doze de trecere. Pe traseul orizontal, se prevede o usoara inclinatie de 0,5-1 % a tuburilor, pentru evitarea strangerii apei de condensatie in interiorul tuburilor.

 1. Montarea conductoarelor in tuburi

  Introducerea conductoarelor in tuburi se face numai dupa ce acestea au fost momtate si numai dupa ce tencuiala s-a uscat. In timpul uscarii tencuielii, capacele dozelor vor fi scoase.

 1. Montarea tabloului de distributie

Montarea tablourilor se face in vestiare, holuri, sau coridoare cu acces usor.

 1. Executarea legaturilor electrice

In dozele de derivatie si de aparat se lasa o rezerva de minim 70 mm capetele conductoarelor. La corpul de iluminat, se lasa la capat o rezerva de minim 150 mm.

      9.Montarea aparatelor de conectare

            Intrerupatoarele, comutatoarele, si butoanele de iluminat se monteaza numai pe conductoarele de faza.

    10.Montarea corpurilor de iluminat si instalarea lampilor electrice

            Lampile de orice fel se alimenteaza intre faza si nul. La contactul exterior al duliei se leaga conductorul de nul de lucru.

Electrician instalatii electrice interioare:

 Telefon: 0723 758 558

E-mail: arcmag.ro@gmail.com